Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piętrowy mintaj :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 3 szt.
masło 1 łyżka
jajko 1 szt.
filety z mintaja 2 szt.
konfitura żurawinowa 6 łyżek
ziemniaki 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Piętrowy mintaj :

Rybka aromatyzowana konfiturą z żurawiny z puree ziemniaczano-gruszkowym .
Rybę podzielić na 4 w miarę równe kawałki , posolić , popieprzyć , natrzeć 4 łyżeczkami konfitury żurawinowej i zostawić w lodówce na minimum 2 godziny .
Panierować w jajku i bułce tartej . Usmażyć na rumiano .Trzymać w cieple .
W czasie smażenia ryby ugotować ziemniaki i 2 gruszki obrać ( z gruszek wyciąć gniazda nasienne ) w osolonej wodzie . Odcedzić . Utłuc dodając masło i kurkumę .
Podawać układając 2 kawałki mintaja , na nich formować ziemniaczane puree i przykrywać pozostałymi kawałkami ryby. Na wierzchu dodać ćwiartki pozbawionej gniazd nasiennych nie obranej miękkiej gruszki , po łyżeczce konfitury żurawinowej i jakiś zielony akcent ( listki pietruszki, selera , por )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna223 02.02.2011 18:23
pycha rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak