Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały sos do ryżu, słodko-kwaśny

5.0
(51)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 0,5 litra
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier i sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Biały sos do ryżu, słodko-kwaśny

Mąkę, żółtko i trochę rosołu wymieszać tak żeby nie było grudek podgrzewając dodać do reszty rosołu następnie dodać masło, cukier, sok z cytryny. Według upodobania ja dodaję sok z całej cytryny.
Trzeba uważać, by sos się nie zwarzył przy dodawaniu soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M 10.12.2022 18:37
Musialam dodac troche wiecej maki, bo nie chcial sie zagescic. Ale poza tym ok.
sunnymood 25.02.2013 21:26
niezły
Ewelina38 12.02.2013 23:23
o tak, dana ryżowe są moimi ulubionymi, a z takim sosikiem... paluszki lizać
Ela15 06.01.2013 06:36
lubię
Kate131 23.12.2012 12:20
ciekawe
JaPaqc 13.11.2012 07:36
do ryżu i kurczaka
M. Monroe 11.11.2012 13:08
jedyny w swoim rodzaju. jeszcze mi tylko rodzynek brakuje i byłoby nu-ti-tua!
ALAGOR 26.10.2012 17:43
klasyczny , prosty i smaczny!
sara1 13.10.2012 08:46
apetyczny,lubię taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak