Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże 20 g
mąka pszenna 850 g
woda 500 ml
mleko 30 ml
oliwa 3 łyżki
sól 1,5-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta

Przygotować rozczyn z 5g drożdży i 200ml wody.Połowę mąki przesiać do miski, a następnie wlać do niej przygotowany rozczyn. Dokładnie mieszać,aż powstanie gęste ciasto.
Wyrabiać na stolnicy lub w misce przez około 5 minut, dotąd, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.

Po tym czasie pozostałe drożdże zmieszać z 300ml wody i dodajemy wcześniej przygotowane ciasto, następnie wlać mleko, ponownie zamieszać. Dodać resztę mąki i dalej wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Dodać sól i oliwę i wyrabiać ciasto.Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 równe części, przełożyć je na blachę posypaną mąką, a następnie mokrymi rękami formujemy płaskie bochenki. Gotowe chlebki posypać mąką, po czym znowu pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstawić blachę z bochenkami do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec przez około 30 minut.Powinny mieć kolor zlotobrązowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 22.12.2013 21:06
taka bułka jest pyszna
ewaa 21.10.2012 19:35
pycha
Grażyna13 08.01.2012 12:27
Świetnie wyglada :)
Wiesława1 22.12.2011 15:06
pycha
MAR3STA 10.12.2010 16:51
jeszcze domową, oj by sie zjadło
kot_pankracy 17.11.2010 13:15
zjadłoby się taką świeżą bułeczkę...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak