Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z nóżek kurczaka
Po ugotowaniu przecedzić. Wywar zostawic w garnku. Zostawić tylko kurczaka, marchewkę i groszek, resztę wyrzucić.
Kurczaka obrać- wyrzucić skórę i kości, a mięso pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do wywaru w garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wcisnąć czosnek i doprawić majerankiem (dużo majeranku). Zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody. Dokładnie wymieszać i już nie gotować! Troszkę przestudzić- w tym czasie przygotowac pojemniczki na galaretę.
Ja wykorzustuję plastikowe pojemniki po serkach homogenizowanych, śmietanach itp. Do dokładnie wymytych pojemniczków, włożyć kilka plasterków marchewki i parę ziarenek groszku. Do każdego pojemnika wlać galaretę z garnka. Można jeszcze powrzucać po kilka groszków i po plasterku marchewki na wierzch.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc i podawać z cytryną.