Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kilka gotowanych ziemniakow
dwie szklanki mąki
woda gazowana 1/3 szklanki
szpinak mrożony 25 dkg
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
twaróg 30 (półtłusty)
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi ze szpinakiem

W misce rozgniotlam ziemniaki specjalnym urządzeniem i tym samym potraktowałam twaróg. Dodałam do tego rozmrożony szpinak, wbiłam jajka, dodałam przyprawy. Na koniec, mieszając, dodawałam mąkę i wodę gazowaną, która nadaje ciastu lekkości.
Utoczylam z ciasta wałeczki na omączonej desce. Spłaszczyły mi się nieco, stąd podługowaty kształt pierogów. Odcinałam je nożem z deski wprost na osolony wrzątek. Gotowałam ok. 3 min od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 02.11.2011 09:40
ciekawe ze szpinakiem jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak