Przepis i sposób przygotowania na: Knoppers
1/4 szklanka cukru
1/4 szklanki mleka
175g masła
1 szklanka mleka w proszku
,Mleko z cukrem zagotować w garnuszku. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, zdjąć z palnika i ostudzić.
Miękkie masło mikserem ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo − po łyżce dodawać ostudzone mleko ciągle miksując Gdy masa będzie gładka dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować
Masa nutellowa:
160g nutelli
100g masła
1 łyżka kakao
100g zmielonych orzechów laskowych
Nutelle, kakao i masło miksujemy na jednolitą masę (bez grudek masła). Następnie dodać orzechy i wszystko zmiksować (podsmażone orzechy − ciepłe upłynnią lekko masę, łatwiej będzie ją nakładać.
Pierwszy duży wafel położyć na tacy i posmarować masą nutellową. Warstwę tą przykryć drugim waflem i posmarować go masą mleczną. Na samą górę położyć trzeci wafel. Wkładamy na całą noc do lodówki by masy stężały.
Po całonocnym leżakowaniu wyjąc z lodówki i wafel od strony białej masy posmarować polewą. Po stężeniu polewy pokroić w kwadraty bądź według uznania w prostokąty.
Od dołu:
wafel
masa nutellową
wafel
masa mleczna
wafel
polewa