Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana baranina pieczona
Ten przepis na pieczoną baraninę jest niezwykle czasochłonny. Najpierw mięso jest marynowane przez 1-2 dni w maślance z przyprawami, a potem długo pieczone. Baranina wymaga aromatycznych przypraw - czosnku, ziela, pieprzu. Upieczone mięso podajemy z kluskami i sałatką z czerwonej kapusty.
Będziesz potrzebować:
rękaw do pieczenia w piekarniku lub naczynie żaroodporne z pokrywką
Marynowanie baraniny:
1. Baraninę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu. Do maślanki dodać utłuczone ziarna, pokruszone liście laurowe, sos sojowy, czosnek suszony, przyprawę do pieczeni, pieprz i wymieszać.
3. Baraninę zalać marynatą maślankową i włożyć do lodówki na 2 doby- codziennie odwrócić mięso.
Pieczenie baraniny:
1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do rękawa włożyć cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do pieczeni, pieprz i dokładnie wymieszać. Na cebuli położyć mięso wyjęte z marynaty i spiąć woreczek zapinką. Woreczek ułożyć w brytfance, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 70 minut.
2. Mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw i zawartość wyłożyć do brytfanki. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni C. Włożyć brytfankę z mięsem i piec jeszcze przez 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie i się zrumieni, co jakiś czas podlewając sosem z pieczeni. W razie potrzeby podlać mięso wodą.
3. Wyjąć mięso z sosu i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos zlać do rondla. Mąkę wymieszać z wodą wlać do sosu i mieszając zagotować. Skosztować sos i ewentualnie doprawić jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Mięso pokroić na porcje. Sos podać w sosjerce. Smacznego!
Ja podałam pieczeń baranią z kluskami ziemniaczano-dyniowymi i kapustą czerwoną.