Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
cukier 2 łyżki
mąka niecały kg
drożdże 10 dkg
palma 1 kostka
mleko 0.5 szklanki
mak 0.5 kg
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozrabiamy w 0.5 szklance mleka. Dodajemy do nich po pół łyżeczki cukru i mąki, rozrabiamy. Gdy zaczną rosnąć to wlewamy je do mąki z resztą cukru i jajkami. Dokładnie zagniatamy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Wkładamy do lodówki.
Gdy urośnie musimy je rozwałkować i posmarować masą makową. Zwijamy jak roladę. Pieczemy w temp. 180 st przez ok 1 godz. Gotowe lukrujemy.

Masa makowa:
0.5 kg maku, 2 żółtka (białka na pianę!), 0.5 kostki palmy (roztopić!), 2 czubate łyżki bułki tartej, 3 łyżki sztucznego miodu, trochę olejku migdałowego.
Mak gotujemy przez 1 godz. i musimy go 2- krotnie zmielić
Wszystkie składniki razem mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.01.2013 07:23
pycha
Beata23 25.10.2012 10:22
super ciasto
Katarzyna47 11.09.2012 22:23
Łubie mak.
IKrakowianka 07.09.2012 21:25
Super
BozenA 19.04.2012 17:24
mmm
BozenA 19.04.2012 17:24
mmm
Kuchareczka2 05.04.2012 11:22
uwielbiam makowiec
monisia1977 15.02.2012 16:32
uwielbiam
Ewelina38 03.09.2011 17:47
uwielbiam to ciasto
jeta72 09.05.2011 10:22
Pięknie wygląda;)
Patrycja33 06.05.2011 11:40
pychota
banditka 05.04.2011 21:24
uwielbiam i tez robie :)
gacopierz23 25.01.2011 17:54
To jest makowiec !!
Margo1 15.01.2011 21:07
mój ulubiony
jarek4 02.01.2011 11:19
pycha
jarek4 02.01.2011 11:19
pycha
misia53 28.12.2010 23:57
Natalko , naprawdę tak długo mak gotujesz?
Kate131 28.12.2010 09:00
pycha
ElizaT 28.12.2010 08:47
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak