Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa dla zapracowanych albo leniuszków

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1/2 kg
gęstej śmietany 1/2 szkl.
masła albo margaryny 250 g
świeżych drożdży 50 g
cukru 2 łyżki
soli 1/3 łyżeczki
jajko 2
masy makowej 1 puszka
orzechów włoskich łuskanych 30 dkg
rodzynek 30 dkg
skórki pomarańczowej kandyz. 200 g
białko 1
cukru pudru 1,5 szkl.
z dużej cytryny sok
ew. trochę gorącej wody

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa dla zapracowanych albo leniuszków

Mąkę przesiałam, dodałam sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Roztarłam rękami tak jak kruszonkę aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Drożdże wkruszyłam do kubeczka i zasypałam cukrem, odstawiłam na kilka minut aż zrobiły się płynne. Wlałam je do mąki z masłem, dodałam śmietanę i jajka - szybko zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to podsypcie jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać - można je od razu dalej przygotowywać!

Podzieliłam ciasto na 2 m/w równe części. Każdą rozwałkowałam na dość duży prostokąt (ok. 3-5 mm grubości). Gotową masę makową, taką z puszki i już doprawioną, wymieszałam z rodzynkami (ja miałam mięciutkie więc ich nie moczyłam, ale można to zrobić) i posiekanymi orzechami, dodałam także połowę skórki. Białko roztrzepałam i posmarowałam nim oba płaty ciasta. Masę podzieliłam na 2 części i po połowie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam ciasto w rulony. Przełożyłam na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia - każdą struclę ułożyłam na oddzielnej blasze - spiralnie i luźno. Wzdłuż jednego boku strucli zrobiłam nacięcia prawie przecinając - krojąc tak jakby na grube plastry i rozsuwając je lekko. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min..

Po upieczeniu jednej tak samo upiekłam drugą. Zostawiłam je na blachach aby przestygły - trzeba bardzo uważać przy zdejmowaniu bo są bardzo delikatne i mogą się połamać. Wystudzone polałam gęstym lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru (gdyby był za gęsty dolejcie 1-2 łyżeczki gorącej wody) i posypałam resztą skórki pomarańczowej.
Polecam ten przepis bo strucle są bardzo smaczne i robi się je bardzo szybko. Poradzi sobie nawet początkująca w kuchni osoba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.10.2016 17:16
Super czuc juz święta
Wiesława1 05.08.2016 11:14
Pyszności !!
Misia13 21.08.2014 19:28
uwielbam ;-)
Ela11 17.10.2011 00:20
wygląda rewelacyjnie
Misia90 21.09.2011 20:54
ekstra
Marysia 21.09.2011 20:18
super
Karolina69 21.09.2011 20:08
fajne
justyna54 07.06.2011 20:59
przepysznie wygląda
wedith1 10.01.2011 20:22
Pięknie, kolorowo i smacznie:D
Nina7 04.01.2011 09:33
fantastyczna
Agnieszka_B 30.12.2010 07:26
Ale pyszności:)
Henryka2 28.12.2010 16:28
Piękne i na pewno pyszne!
Ewa104 27.12.2010 19:39
Wygląda rewelacyjnie.Już nawet nie pytam, jak smakuje.To widać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak