Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z piersi kurczaka z trąbkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
grzyby 1 szklanka
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztukla
sos sojowy jasny 5 łyżek
olej słonecznikowy 2-3 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1-1,5 łyżeczki
lubczyk 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1-2 łyżeczki
śmietana 100 g
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z piersi kurczaka z trąbkami

1 podwójną pierś z kurczaka pokroiłam w nieduże paski. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Marchewkę oskrobałam i zestrugałam obieraczką na wstążki. Warzywa dołożyłam do mięsa. Całość polałam sosem sojowym, olejem i posypałam pieprzem ziołowym oraz lubczykiem. Odstawiłam na 30 min. do lodówki. W tym czasie przygotowałam grzyby - suszone pieprzniki trąbkowe (trąbki). Zalałam je w garnuszku 1,5 szkl. ciepłej wody i odstawiłam na 15 min. a następnie zagotowałam i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 min.. Zamarynowane mięso wrzuciłam na bardzo gorącą suchą patelnię - w marynacie był już olej - i smażyłam mieszając przez kilka minut aż składniki lekko się zrumieniły. Dodałam grzyby razem z wodą, w której się gotowały i dusiłam wszystko kilka minut. Śmietanę 18% roztrzepałam z mąką i szczyptą soli, zahartowałam niewielką ilością sosu i wlałam do potrawy. Zagotowałam i zdjęłam z ognia. Podałam z ryżem posypując natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 22.09.2015 09:43
Grzybowo tutaj, bardzo grzybowo.......
SmacznaPyza 16.07.2013 19:36
gdybyś przeczytała przepis wiedziałabyś bo to jest wyraźnie napisane
Smaczna_B 15.07.2013 20:26
a co to te trąbki?
jolaxa1 30.10.2011 23:23
super
Misia90 14.09.2011 09:52
ekstra
Marysia 14.09.2011 09:31
super
Karolina69 14.09.2011 09:17
fajne
Agnik 08.09.2011 12:24
super
iknkirke 02.02.2011 09:43
dobre
SmacznaPyza 27.01.2011 10:56
szybkie i proste - można wykorzystać świeże pieczarki albo inne grzyby suszone, ale pieprzniki są dość łagodne w smaku więc np. borowików trzeba dodać mniej żeby aromat grzybów nie był za mocny
Agnieszka_B 27.01.2011 09:43
Kolejny przepis z którego chciałoby się natychmiast skorzystać... Pięknie wygląda:)
iwa643 27.01.2011 07:35
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak