Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina Marengo
Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej pieczarki na rumiano. Wyjąć i odłożyć. Do rondla wlać resztę oliwy i na rozgrzaną wrzucić mięso. podsmażyć, aż zrumieni się ze wszystkich stron - mieszając. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby wlać odrobinę oliwy. Całość doprawić solą i pieprzem, po czym oprószyć mąką. Jeszcze chwilę zostawić na ogniu - mieszając i wlać wino i bulion. Dodać liść laurowy i tymianek do smaku. Zagotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 60 minut.
Po tym czasie dodać do całości pieczarki i pomidory. Gdyby sos był rzadki zostawić bez przykrycia - w innym przypadku dusić pod przykryciem - na jeszcze 10 minut na małym ogniu.