Przepis i sposób przygotowania na: pomarańcze w karmelu
Całość podgrzewac na małym ogniu, mieszając do chwili aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po rozpuszczeniu doprowadzic do wrzenia i nie mieszając gotowac przez 10 minut
, aż uzyska sie złoty kolor.
Przygotowac wrzątek.
Zdjac rondel z ognia i wlac do niego wodę, uważając by się nie poparzyć.
Umiescic z powrotem rondel na małym ogniu i mieszac, do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Odstawic do ostygnięcia.
Obrac cienko skórkę z jednej pomarańczy i pokroic ja na bardzo cienkie paseczki. Włozyc je do wrzątku i dusic przez 5 minut.
Odcedzic je na sitku.
Przelac pasemka skórki zimna wodą i odstawic. Posłużą ci jako dekoracja do deseru.
Obierac pozostałe pomarańcze ze skórki.
Dokładnie usunac biały miąższ i włókna.
Pociac je na plasterki i ułozyc na płaskim półmisku, tak by zachodziły na siebie Przygotowane plasterki pomarańczy skropic delikatnie naturalnym
sokiem pomarańczowym i polac z wierzchu przygotowanym wcześniej karmelem. Całość ozdobic przy użyciu pasemek ze skórki.