Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane, pomidorowo-ziołowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ok. 1 kg
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 8-10 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane, pomidorowo-ziołowe

Ziemniaki, ugotowane, ostudzone i zmielone przełożyłam do miski. Dodałam koncentrat pomidorowy 30%, jajko i obie mąki a także przyprawę \"suszone pomidory z czosnkiem i bazylią\" oraz paprykę. Zagniotłam ciasto. Nastawiłam wodę w dużym garnku żeby się zagotowała, posoliłam. Zwilżonymi dłońmi odrywałam po kawałku ciast, wielkości niedużego orzecha włoskiego, formowałam kuleczkę i robiłam wgłębienie kciukiem tak tak w kluskach śląskich. Gotowe kluski wrzucałam partiami na wrzątek i gotowałam 1-2 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Podałam z sosem koperkowo-śmietanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 16.12.2011 18:53
Wyglądają uroczo :)
Sarenka 26.09.2011 09:13
Urozmaicone, tradycyjne kluseczki. Warto eksperymentować :)
Misia90 13.09.2011 09:47
ekstra
Marysia 13.09.2011 09:32
super
Karolina69 13.09.2011 09:23
fajne
Katarzyna156 01.07.2011 15:40
fajne :)
Danuta8 06.02.2011 13:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak