Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki marynowane

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gołąbki 1 kilogram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
woda 200 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki marynowane

Grzyby oczyścić, obrać, pokroić na kawałki, dokładnie wypłukać (kilka razy), zalać zimną wodą. Wstawić na gaz. Kiedy grzyby się zagotują, od razu je odcedzić, przepłukać zimną wodą.

Grzyby ponownie włożyć do garnka, zalać jak najmniejszą ilością wody, dobrze posolić (słony smak ma być dość wyraźny, sól jest jedynym środkiem konserwującym). Zagotować. Grzyby gotować 15 minut. Wyłączyć płomień. Grzyby przełożyć do słoików.

Musimy pamiętać, że grzybów ma być bardzo dużo, a wody minimalnie. Słoiki zakręcić. Słoiki z grzybami wstawić do dużego garnka. Zalać je wodą aż pod nakrętkę i pasteryzować (tzn. gotować na malutkim ogniu od zawrzenia) 40 minut. Po tym czasie wyłączyć płomień.

Zostawić słoiki w garnku do następnego dnia. Nazajutrz uzupełnić wodę w garnku (jeśli wyparowała poprzedniego dnia). Ponownie zagotować i pasteryzować 30 minut. Po tym czasie gorące słoiki wyciągnąć z kąpieli wodnej, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina45 07.02.2011 22:57
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak