Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z jogurtem naturalnym

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na zaczyn
zakwasu żytniego 5 łyżek
mąki pszennej 12 dag
letniej wody 100 ml
mąki pszennej 60 dag
mąki żytniej 5 dag
letniej wody 100 ml
soli 2 łyżeczki
jogurt naturalny 100 ml
olej 2 łyżki
ciasto chlebowe

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z jogurtem naturalnym

Zaczyn: w szklanym naczyniu wymieszać zakwas żytni z mąką pszenną i letnią wodą. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 godzin w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Przepis na zakwas żytni: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/105208/chleb-ze-slonecznikiem-na-drozdzach-i-zakwasie.html

Na stolnicy wymieszać ½ kg mąki pszennej, mąkę żytnią, wodę, jogurt naturalny, sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Uformować kulę. Przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 3 godziny. Co godzinę wyrośnięte ciasto chlebowe „wyrzucać” na stolnicę oprószoną mąką, a następnie odgazować rozciągając w formę prostokąta i z powrotem formułując kulę. Czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie.

Po ostatnim odgazowaniu uformować podłużne chlebki (z podanych proporcji wychodzą trzy sztuki), ułożyć je w koszyku do wyrastania, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

W piecyku umieścić dwie szklanki żaroodporne wypełnione wodą do ¾ wysokości. Nagrzać do temperatury 220°C. Chlebki delikatnie przełożyć na blachę i piec przez około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 27.01.2012 08:10
super ci wyszedl
Norgiusz 14.11.2011 07:33
pycha
kotlet 14.08.2011 21:12
rewelacja
ilka_86 09.06.2011 16:05
sliczny chlebek:)
Sarenka 05.04.2011 16:29
Aprtyczny chlebek.
Ania60 23.02.2011 16:47
wypróbuję przepis
aguus 22.02.2011 10:57
pieczywo własnej \"roboty\" na śniadanko - rewelacja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak