Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z serem i masą czekoladowo-orzechową

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe
mąki pszennej ½ kg
masła 7 dag
drożdży świeżych 4 dag
miodu 2 dag
mleko 100 ml
maślanki naturalnej 100 ml
jajko 2
cukru szczypta
soli szczypta
cukru pudru 10 dag
masła 6 dag
żótko 1
mleko 100 ml
kremu czekoladowego 10 dag
zmielonych orzechów włoskich 10 dag
cukru pudru 5 dag
twaróg 40 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z serem i masą czekoladowo-orzechową

Przygotowanie ciasta drożdżowego: mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie pośrodku, do którego wrzucić pokruszone drożdże, cukier i zalać letnim mlekiem. Delikatnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość. W międzyczasie mikserem połączyć maślankę, miód, jajko oraz szczyptę soli. Dodać do misy z mąką i zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Na samym końcu połączyć z roztopionym i przestudzonym masłem. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc.

Nadzienie I (serowe): mikserem utrzeć masło z żółtkiem. Cały czas ucierając dodać cukier puder i dwukrotnie przemielony twaróg. do smaku można dodać odrobinę soku z cytryny. Połączyć składniki.

Nadzienie II (czekoladowo-orzechowe): do rondla wlać mleko. Dodać krem czekoladowy, zmielone orzechy i cukier puder. Gotować, aż składniki się połączą. Przestudzić.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieść i uformować w podłużny rulon. Podzielić na 12 kawałków. Kolejno rozwałkować na placki grubości około 1 cm. Na połowę placków nałożyć nadzienie serowe, na drugą połowę nadzienie czekoladowo-orzechowe. Każdy kawałek złożyć na połowę i starannie zlepić brzegi. Układać na przemian w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 ºC. Piec około 50 minut.

Przepis na kruszonkę: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/118716/drozdzowe-buleczki-z-oczkami.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 29.11.2011 16:15
mniam
Ela15 20.04.2011 08:45
super ciacho
pawel6 14.04.2011 07:21
Pyszne musi być!
aguus 06.04.2011 07:01
pysznie wygląda:)
izapozdro 28.03.2011 20:55
mniam
accee 22.03.2011 21:58
Smaczne
Gosia40 21.03.2011 11:18
uwielbiam ciasta na drożdżach!
Dorota59 20.03.2011 22:47
śliczne- i ładnie wyrosło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak