Przepis i sposób przygotowania na: vol-au-vent z mózgiem
ciasto naleśnikowe mąkę przesiać dodać masło posiekać nożem wymieszać na jednolitą masę uformować kwadrat i oziębić
ciasto podstawowe mąkę przecedzić na stolnicy wbić jajko zrobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę dodać ocet zarobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręka przykryć serwetka i pozostawić na 15 minut potem rozwałkować na kawałki dwa razy większe od kwadratu ciasta naleśnikowego w sierotka położyć ciasto naleśnikowe złożyć w kopertę i wałkować od siebie w jednym kierunku nadając formę prostokąta złożyć na 3 części zawinić w serwetkę i włożyć do chłodziarki na 15 minut składniki i wałkowanie ciasta powtarzać 3 razy co 20 minut nie licząc pierwszego wałkowania następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm wykrywając specjalne foremki krążki o średnicy 7 cm polowe wyciętych krążków posmarować rozmąconym jajkiem w pozostałe wyciąć sierotki o średnicy 4 cm otrzymane pierścienie połączyć na całych krążkach posmarować jajkiem ułożyć luźno na blachę i upiec w piekarniku razem z wyciętymi środkami do ciepłego ciasta nałożyć nadzienie przykryć środkami polać zrumieniona bułka wymieszana z roztopionym masłem