Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem a/la tiramisu

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone
śmietana kremówka
jajko
Biszkopt
kawa
mąka
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem a/la tiramisu

składniki:
BISZKOPT: 6 jajek
1 czubata szkl. mąki tortowej (szkl. poj.250ml)
1/2 szkl. cukru drobnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
MASA: 6 żółtek
1/2 szkl. cukru pudru
1 op. 500g serka mascarpone Piątnica
1 op. 200g śmietany 36% Piątnica
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki esencji waniliowej z prawdziwą wanilią
SYROP: 1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki olejku do ciast migdałowego
dodatkowo: 2 łyżki kakao naturalnego

sposób przygotowania: CIASTO: Naszykować dużą blachę - wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika - i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę razem ubijać. W drugiej misce utrzeć żółtka z drobnym cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawać po łyżce wody - ważne żeby była bardzo zimna. Dodać białka, lekko przemieszać, dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką zagarniając ciasto od dołu, wylać na blachę. Piec ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Po wyjęciu wystudzić i pokroić na 4 równe paski.
SYROP: wodę zagotować z cukrem, dodać kawę, wystudzić, do zimnego dolać spirytus i olejek migdałowy. Syropem nasączyć równomiernie paski ciasta za pomocą pędzla.
MASA: żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać i mieszać aż się rozpuści - uwaga! nie wolno zagotować!
Żółtka utrzeć z cukrem na prawie białą, puszystą masę, dodać esencję waniliową. Dodać serek mascarpone, wymieszać, ale nie miksować już! Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wmieszać łyżką. Mieszając wlać cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę - masa powinna od razu gęstnieć a gdyby tak się nie działo to odstawić ją na kilka minut do lodówki. Lekko tężejącym kremem smarować grubo nasączone paski biszkoptu i nakładać je na siebie. Posmarować także boki ciasta. Wierzch oprószyć przez sitko kakao naturalnym. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin żeby dobrze się schłodził.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 29.07.2016 10:41
Pyyyyycha :)
Lidzia 06.04.2014 07:24
Pyszności.
SmacznaPyza 10.01.2014 18:01
to bardzo smaczne ciasto
Malgorzata549 09.01.2014 15:11
rewelacja :))
zdeba 12.02.2013 10:34
Wygląda pysznie!
Miki 15.04.2012 22:37
super
goofy9 03.01.2012 22:03
kapitalny
Katarzyna74 18.10.2011 13:29
wygląda apetycznie
ewaa 11.10.2011 18:18
wygląda apetycznie:)
monika141 07.09.2011 06:17
super ciacho
Misia90 04.09.2011 12:08
ekstra
Marysia 04.09.2011 09:41
super
Karolina69 04.09.2011 09:33
fajne
Rogalik 26.08.2011 22:49
pyszny
ElizaT 03.07.2011 17:50
wydaje mi się być pyszny
Agnik 26.06.2011 15:00
super
Halusia 16.05.2011 21:54
Super przepis
misia53 17.04.2011 14:44
Oooo, to jest pyszne!!!
Kopiko1983 10.04.2011 11:45
Przepysznie wygląda!
novita26 10.04.2011 07:44
super
eli82 09.04.2011 09:34
rewelacja !
ewasylwia 08.04.2011 17:39
musi być przepyszne
Agnieszka_B 08.04.2011 12:07
Uwielbiam takie pyszności:)
Nina7 08.04.2011 10:03
pyszniutki musi być!
iwa643 08.04.2011 07:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak