Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysiowe oponki z lukrem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1/4 kost.
mąka 1 szkl.
sól szczypta
woda 3/4 szkl.
jajko 4 szt.
olej do smażenia
pergamin do układania oponek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ptysiowe oponki z lukrem

pergamin pociąć na kwadraty,zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli wsypać mąkę cały czas mieszając aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od rondla lub garnka,zdjąć z ognia lekko przestudzić i dodawać po jajku cały czas mieszając,w drugim płaskim garnku rozgrzać olej,w międzyczasie wypełniać szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki ciastem i wyciskać na przygotowane kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła,kłaść na rozgrzany olej tak aby ciasto było pod spodem i piec gdy zacznie odchodzić od papieru to zdjąć papier i przewracać na drugą stronę smażyć na złoty kolor,po wystudzeniu przygotować lukier i polać,można podawać z powidłami lub konfiturą ale niekoniecznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 05.01.2014 12:24
super przepis
Wacław 21.09.2013 10:06
pyszniutkie,świetne nie tylko do kawki
Ada-Gaba 27.07.2013 07:56
pyszności aż palce lizać
adelajda 01.06.2013 21:56
nie robiłam jeszcze ciasta parzonego ale czas to zmienić
Natalia/tubisiek 08.10.2012 11:12
trochę pracy trzeba w nie włożyć ale efekt jest cudowny :)
Łukasz15 29.04.2012 19:12
smaczne
Angelika10 05.10.2011 23:53
pyszne
Ewa111 12.06.2011 15:31
barzdo lubię takie ciasteczka
Iwona51
Iwona51 09.06.2011 00:19
mniam
ewasylwia 15.04.2011 15:50
lubię takie
Małgorzata113 15.04.2011 15:28
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak