Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik po mińsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 70 gram
buraki 40 gram
jajko 1 szt
szczypiorek usiekany
kefir 1 szklanka
śmietana 2 łyżki
cukier 1 łyżka
koperek
sól
ogórki 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik po mińsku

Szczaw płuczemy i kroimy i gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.Oddzielnie gotujemy buraki wywar z nich odcedzamy i studzimy a buraki,obieramy i siekamy.Do ostudzonego wywaru szczawiowego dodajemy rozdrobniony i roztarty z solą i żółtkiem szczypiorek oraz posiekane ogórki i buraki.Następnie dodajemy wywar z buraków,białko jajka,cukier i kefir ubity trzepaczką.Gotowy chłodnik doprawiamy śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 14.04.2011 14:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak