Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z masą makową i brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
margaryna 1
mąka 3 szklanki
kakao 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 5
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Masa serowa
ser biały 1/2 kg
jaj 1
budyń śmietankowy 1
cukier pude 1/2 szklanki
masł 10 dag
brzoskwinie w puszce
masa makowa
mak 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
białko 5
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kokos 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z masą makową i brzoskwiniami

Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić, a następnie rozłożyć na blaszce.

Utrzeć składniki na masę serową (masło dodać rozpuszczone). Masę rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.

Mak zmielić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z resztą składników na masę makową. Rozsmarować na brzoskwiniach.

Zamrożone ciasto pokruszyć na masę makową.

Całość piec około 60 minut w temp. 180 °C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 30.04.2012 19:51
połączenie sernik a z makowcem mi odpowiada
kate.500 30.04.2011 08:49
Wygląda kapitalnie... smakuje zapewne jeszcze lepiej...
Danuta8 27.04.2011 09:30
pyszny ten serniczek
Danuta8 27.04.2011 09:30
pyszny ten serniczek
Nina7 26.04.2011 14:26
Super wygląda i pewnie jest pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak