Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

staropolska śliwowica

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki z pestkami 40 dkg
spirytus(90%) 1 l
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: staropolska śliwowica

Śliwki utłuc w moździerzu razem z pestkami na jednolitą masę,zalać spirytusem i zamknąć.Odstawić słój w ciepłe miejsce na 4-5 dni.Codziennie potrząsać słojem.Ostatniego dnia-bez potrząsania-zlać nalewkę i przefiltrować przez bibułkowy filtr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę.Śliwkową masę zalać przegotowaną wodą,energicznie potrząsając i odstawić na 2 dni.Uzyskany płyn przefiltrować i dodać do odstawionego uprzednio alkoholu.Odstawić przynajmniej na pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.02.2013 08:05
lubię
Kate131 21.09.2011 09:37
bardzo dobre
ewelina63 13.12.2010 14:53
pycha
noculos 29.07.2010 11:41
mocno grzeje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak