Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona kapusta w beczce

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól - 1,5-2,5 dkg na 1 kg kapusty
cebule 4
jabłka 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
koper
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona kapusta w beczce

Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z kapusty. Kapustę szatkujemy. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-4 mm. Na dno beczki wrzucamy jabłka. Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza. W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według
upodobań: np kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, cebulę. W czasie ubijania
kapusty powinien wydzielać się sok. kapusta ma puszczac sok. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki. Jeśli ilość soku okaże się niewystarczająca, należy dodać przegotowanej zimnej wody, osolonej w stosunku 1-2 dkg soli na 1 l wody.

Na koniec kapuste przykrywamy liscmi kapusty, przywalamy czyms ciężkim, powinien byc np granitowy kamień, zakrecamy beczkę i odstawiamy do
pomieszczenia o temperaturze 18-22 st.C na ok 10 dni. po tym okresie kapustę należy przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st.C. w ciemne miejsce. Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście. Taka kapusta moze stac sobie przez cala zime i cieszyc nasze kubki smakowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 28.06.2012 11:24
rewelacja
angelika14 26.03.2012 10:46
świetny przepis - łatwy i dający satysfakcję ze smaku
Sarenka 03.02.2011 15:47
Moja babcia robila kiedys taka kapustke. Wszyscy podjadalismy :)
buksiak12 04.09.2010 13:23
super
buksiak12 04.09.2010 13:23
super
Dorota71 04.09.2010 09:12
mniam
Dorota71 04.09.2010 09:11
mniam
Emilia22 04.09.2010 08:26
ciekawy przepis
Emilia22 04.09.2010 08:26
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak