Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka ptysiowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2/3 szkl
masło 1/3 kostki
jajko 3 szt
cukier 1 łyżka
mleko 100 ml
woda 100 ml
płatki migdałowe 5 łyżek
serek waniliowy 3 szt
winogrona wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka ptysiowe

1. W garnku zagotuj mleko razem z wodą, masłem, cukrem oraz szczypta soli. Na wrzątek wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstaw do wystudzenia. Następnie ucieraj z jajkami na gładko.
2. Ciasto przełóż do szprycy. Na blachę przykrytą pergaminem wyciskaj okręgi. Posyp migdałami. Piecz 25 min w temp 190 stopni.
3. Ciepłe ciastka przetnij w poprzek. Wystudź i napełnij serkiem oraz winogronami. Podawaj od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 31.01.2013 08:37
super
ElizaT 30.10.2012 08:49
jak z cukierni
Motorek 16.08.2012 08:29
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak