Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
jabłka 1/2 kg
cebula 1 szt.
śmietana 200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
masło do formy 2 łyżki
ser gouda 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jabłkami

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w krążki.
2. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Śmietane oprósz solą, pieprzem i gałką mauszkatałową, wymieszaj.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na dnie ułóż połowę ziemniakó, na nich jabłka i cebulę. Przykryj pozostałymi ziemniakami. Zalej śmietaną, posyp startym serem. Zapiekaj ok. 50 min.w temp. 190 stopni. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.03.2014 07:51
Ciekawy przepis
IwonaKa 13.12.2013 00:03
takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam,super przepis
fictor123 29.02.2012 11:28
super
irenka 23.06.2011 20:18
fajny przepis,muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak