Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
pomidory bez skórki z puszki 400 gram
cebula 1 sztuka
koperek 1 pęczek
olej rzepakowy 3 łyżki
bulion 1 szklanka
smietana 18% 200 gram
mąka 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Umytą i podzieloną na części kapustę poszatkować, włożyć do rondla. Dodać oczyszczoną i umytą marchewkę pokrojoną w plasterki, dwie łyżki oleju rzepakowego i dusić do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju, przełożyć do rondla, dolać pół szklanki bulionu i jeszcze przez chwilę wszystko razem dusić.

Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dolać pół szklanki gorącego buliony, dokładnie wymieszać i wlać do rondla z kapustą. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i majeranek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.11.2013 00:27
Bardzo lubię młodą kapustę ze śmietaną i dużą ilością koperku
barbara11561 21.06.2013 17:36
ja też lubię taka z pomidorami marchewką i cebulka młodą ze szczypiorem i dużo koperku:)pyszna
anemon 20.06.2013 14:38
Tak, już jest, więc można ją przygotowywać "na tysiąc sposobów".
IZABELA29 20.06.2013 08:33
w sklepach i na targach juz jest
misia53 18.06.2013 11:25
kapustka po mojemu , wkrótce będzie u mnie na stole
anemon 27.01.2013 13:53
Już wkrótce zacznie się sezon na młodą kapustę i będzie się można nią zajadać.
caralajna 27.01.2013 08:34
niesamowicie wygląda, świetny pomysł
Aneta41 19.01.2013 10:56
super
alaaa 23.08.2012 21:02
bardzo smacznie wygląda,,tak nie próbowałam
Grazyna0211 01.07.2012 19:50
też do młodej kapusty dodaję śmietanę a ta wygląda bardzo zachęcająco
anemon 21.12.2011 22:01
Z pekińską chętnie wypróbuję.
Sarenka 21.12.2011 16:57
Robiłam coś podobnego z pekińską - również bardzo smaczne.
ben-ka 08.12.2011 09:19
lubię taką kapustkę:)
IZABELA29 17.11.2011 08:54
takie danie lubię w sezonie,gdy dostępne są świeże warzywa w ogrodzie
ela16 21.07.2011 10:39
fajna
Iwona51
Iwona51 14.07.2011 09:48
ciekawy pomysł
Agiatis 09.07.2011 20:54
Apetycznie, smakowicie:)
caroline1983 27.06.2011 13:41
Ja równiez nigdy nie robiłam ze śmietana, ale z zasmazką. W kazdym razie z czym by nie robić to taka kapusta jest świetna :)
anemon 26.06.2011 18:27
Elżbieta Staszewska, ja zaś, nigdy nie robiłam bez śmietany, u mnie młoda kapusta zawsze ze śmietaną. Jednym słowem w każdej kuchni inaczej się gotuje.
Elżbieta17 25.06.2011 19:07
Nigdy nie robiłam ze śmietaną, muszę wypróbować:)
Magdalena1110 24.06.2011 23:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak