Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki nadziewane chrupiącym boczkiem, podane z sałatką z czerwonej kapusty i sosem z żuru staropolskiego
wędzony boczek 4 plasterki
cebula pokrojona w kostkę 0,5 szt
śmietana 36 % 100 ml
żur (zakwas) 50 ml
sól, pieprz do smaku
majeranek Prymat
czosnek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć podsmażony wcześniej boczek z cebulą, połączony z ogórkiem kwaszonym. Całość zawinąć formując klopsiki, podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C.
Kapustę wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, odcedzoną fasolą oraz oliwą z octem jabłkowym i miodem.
W rondelku podsmażyć boczek z cebulą, dodać żurek oraz śmietanę. Całość doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Gorące klopsiki pokroić w plastry i ułożyć na sałatce z kapusty. Podawać z aromatycznym sosem.