Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone udko z gęsi podane na czerwonej kapuście z jabłkiem i grubomielonym czarnym pieprzem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z gęsi 4x250 g
oliwia z oliwek 1 l
pomarańcza 1 szt
rozmaryn 4 gałązki
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżka
wino czerwone 150 ml
rodzynki 2 łyżki
miód pszczeli 4 łyżki
truskawki świeże 12 sztuk
sól 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta
Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone udko z gęsi podane na czerwonej kapuście z jabłkiem i grubomielonym czarnym pieprzem

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w garnku, obłożyć pokrojoną w plastry pomarańczą, rozmarynem, czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wlać oliwę, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Kapustę zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 15 minut. Gdy zmięknie dodać namoczone rodzynki, grubo mielony czarny pieprz i goździki. Pod koniec duszenia dodać miód i pokrojone w cząstki truskawki, doprawić do smaku. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Uda z gęsi wyjąć z tłuszczu, przyciąć kostki i ułożyć na gorącej kapuście. Podawać z kluskami leniwymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak