Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pasztet mięsny

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 50 dag
boczek 20 dag
wątróbka wieprzowa 50 dag
kajzerka 1 szt
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
grzyby suszone 2 dag
jajko 3 szt
ćwikła z chrzanem Smak
Do przygotowania formy:
margaryna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
słonina 15 dag
Owoc jałowca cały Prymat 4 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pasztet mięsny

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie. Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić.
Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą z chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.03.2015 10:07
Pasztet na Wielkanoc musi u mnie zawsze być:)
Adamorek 08.04.2014 14:46
doskonały pasztet
marta19 02.06.2013 22:32
smacznie wygląda
Magula 26.03.2013 13:21
zjadłąbym taki pasztecik, jeszcze nigdy sama nie robilam
malaczarna23 17.03.2012 09:01
pyszności,i wygląda pięknie
kriso 13.09.2011 17:16
super
Agnieszka_B 30.07.2011 14:40
Uwielbiam pasztet, więc dla mnie to wymarzone śniadanko!
pioge7 16.07.2011 09:59
świetny
Misiek1 09.07.2011 14:07
Oj zjadłbym takiego prawdziwego pasztetu \"domowej roboty\":)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak