Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne bolognese

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaronu lasagne opakowanie
mielonego mięsa drobiowego 80 dag
pomidory krojone 45 dag
mąka pszenna 14 dag
masło 10 dag
mleko 1 l
mozzarella 1/2 kg
cebula biała 2 szt.
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolognese

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać obraną i startą na dużych oczkach tarki cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko podsmażyć i dodać mielone mięso drobiowe. Przyprawić do smaku solą ziołową, czarnym mielonym pieprzem, tymiankiem, papryką słodką mieloną i bazylią. Podsmażać 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać 3/4 krojonych pomidorów (ja użyłam pomidorów z bazylią i oregano). Wymieszać i przestudzić.

Makaron ugotować al\'dente w wodzie z dodatkiem soli. Przecedzić i przelać zimną wodą.

Przygotować sos beszamelowy: w rondlu rozpuścić pozostałe masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając aby się nie zrumieniła. Wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

1/3 mozzarelli pokroić na plastry. Pozostałą zetrzeć na tarce.

Pozostałe pomidory zmiksować przy użyciu blendera na jednolitą masę.

Przygotować duże naczynie żaroodporne (można lekko posmarować masłem). Układać warstwami sos beszamelowy, płaty makaronu lasagne, mozzarellę, sos bolognese i ponownie sos beszamelowy, makaron... I tak do wyczerpania składników, pamiętając, że ostatnią warstwę stanowią płaty makaronu pokryte sosem beszamelowym. Wierzch posmarować cieniutko zmiksowanymi pomidorami i ułożyć na nich plastry mozzarelli.

Piec 20 minut w temperaturze 200ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 11.01.2013 07:47
ale mam ochotę na takie coś...
TyTaN 08.10.2012 18:02
fajny przepis
Cikakameku 16.03.2012 20:13
Robiłam co prawda bez przekładania mozarellą, ale lasagne wyszła bardzo pyszna!
goofy9 30.10.2011 21:30
to już wiem co będzie jutro na obiad :P
aguus 10.08.2011 11:12
Ojojoj.... Bardzo apetyczne:)
Goya 10.08.2011 08:40
mniam
Gosia40 03.08.2011 14:39
Chętnie bym się wprosiła na taki obiad:)
Nina7 24.07.2011 10:51
Rewelacyjny przepis:)
pawel6 21.07.2011 10:40
Oj.... Poproszę porcję:)
MAR3STA 18.07.2011 23:12
apetycznie wygląda;)
Misiek1 17.07.2011 17:45
Jeśli tak smakuje tak dobrze jak wygląda, to ja poproszę porcję:)
szyba 15.07.2011 17:35
smakowite
ewasylwia 15.07.2011 16:23
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak