Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z pieczarkami , papryką i ziołami
2. Kroimy: pół cebuli, 3 ząbki czosnku, 4 pieczarki. Mieszamy składniki z około pół łyżeczki ziół , solą i pieprzem i odrobina papryki w proszku. Nadziewamy kurczaka.
3.Robimy marynatę: olej, przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, około 1 łyżeczki ziół, sól, pieprz, około 1 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki, około pół łyżeczki paprykiw proszku. Mieszamy składniki. Nacieramy marynatą kurczaka.
4. Kroimy pozostałą cebulę i połowę czerwonej papryki. Układamy warzywa wkoło kurczaka.
5. . Przykrywamy kurczaka folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7.Pieczemy kurczaka przez ok. 1,5 godziny , najlepiej jakby był przykryty pokrywą albo folią aluminiową (co pół godzinki podlać ok 1/5 szklanki wody badź bulionu a przy okazji polać kurczaka tłuszczem z brytfanki ).
8. Wyjmujemy kurczaka , okładamy go resztą warzyw i pieczemy przez ok. 30-40minut. ( juz nie podlewamy)
9. Po upieczeniu wyjmujemy kurczaka z brytfanki a na pozostałym tłuszczyku można zrobić sosik.
SMACZNEGO !!!