Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane białe i zielone szparagi z płatkami gotowanej ośmiornicy w sosie gorgonzola z suszonymi pomidorami i świeżo tartym parmezanem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białych i zielonych szparagów 500 g
gotowanej ośmiornicy 80 g
oliwy z oliwek 3 łyżki
śmietany 36% 200 ml
sera gorgonzola 60 g
suszonych pomidorów 50 g
białego wina 100 ml
soli czosnkowej Prymat 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej Prymat 1 szczypta
sól, cukier do smaku - -
cebula 1 w kostkę
parmezan starty 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane białe i zielone szparagi z płatkami gotowanej ośmiornicy w sosie gorgonzola z suszonymi pomidorami i świeżo tartym parmezanem

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem, dodać ser, a gdy się rozpuści wlać śmietanę. Sos doprawić do smaku solą czosnkową i gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania do sosu dodać pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory oraz pokrojoną w plasterki ośmiornicę.

Szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obficie polać sosem i posypać parmezanem. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 24.06.2016 07:25
szparagi uwielbiam, zwłaszcza w sezonie
asiatok 27.05.2016 22:39
OMG!!!! jak ja bym to jadła.......
NatalkaC 14.05.2013 20:43
rewelacja.
Adamorek 08.05.2013 20:05
wykwintne danie
Ewa36 17.09.2012 16:52
nie próbowałam czegoś takiego
Cikakameku 30.07.2012 18:25
pyszne
treonina 13.10.2011 11:18
wygląda pięknie, ale czy ja wiem z tą ośmiornicą... :D
mikrusiak 08.08.2011 16:58
ciekawa \"kompozycja\" :)
Sylwia41 04.08.2011 09:18
Wizualnie genialne, ciekawe jak w smaku ;)
Natalia37
Natalia37 26.06.2011 20:32
pewnie pyszne
Magdalena80 14.03.2011 23:08
jak na diecie:)
gosia561 20.02.2011 21:27
dobre
AgaS10 27.01.2011 15:32
ośmiornica??
szajba2 13.12.2010 15:39
to niech ośmiornica sama zje te szparagi
patusia 25.11.2010 06:45
Bardzo apetyczne .
mala2021 19.11.2010 13:58
fajne
Goya 17.10.2010 20:32
super wygląda
linka1312 11.09.2010 21:40
dzielo sztuki
buksiak12 24.08.2010 18:13
fajny przepis
Dorota71 24.08.2010 18:01
mniam mniam
Emilia22 24.08.2010 10:56
ciekawy przepis
Barbara55 12.06.2010 18:40
ciągle te szparagi
SmacznaPyza 17.05.2010 12:27
proste i jednocześnie takie wykwintne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak