Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło pokrojone w kostkę 75 g
czekolada 100 g
jajko 6
mielone migdały 150 g
skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
cukier trzcinowy 225 g

Przepis i sposób przygotowania na: Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy tortownice o średnicy 20,5 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło i czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z powoli gotującą się wodą, uważając, by miska nie dotykała wody. Zdejmujemy miskę z garnka i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Jajka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż potroi swoją objętość(ok 5-10 minut). Dodajemy mielone migdały skórkę i sok z pomarańczy i delikatnie mieszamy metalową łyżką.
Wlewamy 2/3 masy do przygotowanej foremki. Do pozostałej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Wylewamy ciemną masę na jasną i patyczkiem raz lub dwa \"kręcimy\" okrąg, do uzyskania efektu marmuru. Pieczemy 50-60 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.
Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki. Podajemy z truskawkami i malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak