Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny bigos (Młoda kapusta zasmażana z szynką i pomidorami)

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka gotowana 5 plasterków
pomidor 1 szt
marchew 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
olej do smażenia
kapusta biała 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny bigos (Młoda kapusta zasmażana z szynką i pomidorami)

1. Szynkę kroimy a kostkę smażymy na oleju na dużej patelni.
2. Młodą kapustę kroimy, marchew ucieramy na tartce i dodajemy do szynki.
3. Pomidory kroimy na drobna kostkę i dodajemy do reszty.
4. Smażymy aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok.15 min w zależności od wielkości kawałków)
5. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i mieszamy. Do smaku można dodać trochę cukru, soli bądź pieprzu.

Polecam ten przepis osobom co nie lubią kwaśnych bigosów - nazywam ten przepis także BIGOSEM NA SŁODKO. Najlepszy jest z takiej jeszcze zielonej młodej kapusty. Robię go zawsze wiosną i nigdy nie mam dość. Oczywiście latem, gdy głowy kapusty są większe, należy wziąć jakieś pół główki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 05.01.2013 21:42
super
Magda60 05.01.2013 20:43
swietne
Magda60 05.01.2013 20:43
swietne
Ewelina38 29.08.2012 21:06
bardzo taki lubię a ten wygląda rewelacyjnie, aż zgłodniałam.....
olkaaa 28.03.2012 07:39
uwielbiam
Grazyna0211 27.03.2012 09:25
przepis super szkoda tylko że na młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać
m1monika 01.03.2012 22:58
pyszna
Chojłówna 28.11.2011 12:13
fajne:D
BernadettaP 10.11.2011 09:53
Uwielbiam młodą kapustę :)
Magda60 25.09.2011 20:01
swietny
gacopierz23 14.09.2011 18:44
smakowite
Teresa19 08.09.2011 14:42
fajny
ziutula
ziutula 29.08.2011 19:26
młoda kapustka pycha...szkoda, że tak krótko jest...
Justyna223 29.08.2011 19:14
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak