Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetkowe serca polane masłem waniliowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 1/3 kostki
wanilia 1/2 laski
śmietana 30% 2 łyżki
chili 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypty
sezam 7 szczypt
krewetki królewskie 14 sztuk
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
żubrówka 30 ml
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
bagietka 1
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetkowe serca polane masłem waniliowym

Kroki postępowania

1
Najpierw musimy zrobić gomasio - sól sezamową. Na suchej patelni prażymy sól morską. Następnie dodajemy sezam. Całość ciągle mieszamy, aby nie przypalić sezamu. Gdy zacznie wydzielać przyjemny zapach przesypujemy do moździerza i ucieramy do momentu, gdy mniej więcej połowa ziaren sezamu będzie sproszkowana.
Krok 1 - Krewetkowe serca polane masłem waniliowym foto
2
W rondelku rozgrzewamy śmietanę. Dodajemy drobno pokrojoną wanilię i trzymamy na ogniu kilka minut nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 2 - Krewetkowe serca polane masłem waniliowym foto
3
Ciepłą śmietanę łączymy z masłem, przyprawiamy gomasio, chili i dokładnie mieszamy, Masę przelewamy do foremki i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3 - Krewetkowe serca polane masłem waniliowym foto
4
Osuszone krewetki posypujemy przyprawą do ryb, gomasio, odrobiną chili i pieprzu kolorowego i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy ok. 5 minut po czym przewracamy. Dolewamy żubrówkę (koniecznie wraz z trawą żubrową) i smażymy kolejne 5 minut.
Krok 4 - Krewetkowe serca polane masłem waniliowym foto
5
Usmażone krewetki układamy na kromce bagietki. Na wierzch kładziemy masło waniliowe i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 5 - Krewetkowe serca polane masłem waniliowym foto
6
Podpiekamy do momentu lekkiego zarumienienia kromki i roztopienia masła.
Krok 6 - Krewetkowe serca polane masłem waniliowym foto
7
Podajemy w towarzystwie lampki białego wina i lekką sałatką.
Krok 7 - Krewetkowe serca polane masłem waniliowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Żaneta1 24.02.2012 17:32
wygladaja pysznie;]
Żaneta1 24.02.2012 17:32
wygladaja pysznie;]
BernadettaP 07.01.2012 09:57
Takich krewetek jeszcze nie jadłam i koniecznie muszę przepis wypróbować :)
Marlena/Kinia 02.12.2011 19:49
wyglądają kusząco, krewetki w postaci serduszek, idealne bedą na walentynkową kolacje...:-) pozdrawiam
Anna146 30.08.2011 10:29
super wyglądają
Jolanta_P-S 28.08.2011 10:40
Pyszne
stokrotka 28.08.2011 10:20
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak