Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kremem mascarpone i owocami

5.0
(77)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 110 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
cukier puder 110 gram
serek mascarpone 750 gram
śmietana kremówka 300 gram
cukier puder 2 łyżki
cytryna 1/2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
mango 1/2 sztuki
kiwi 1 sztuka
borówki amerykańskie 200 gram
melon 1/4 sztuki
kolorowa posypka do dekoracji
woda 1 (przegotowana)
jajko 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem mascarpone i owocami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiewam przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję. Przelewam ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
Krok 1 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto
2
PONCZ: do przegotowanej wody dodać cukier i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odstawić do wystygnięcia.
KREM: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam pod koniec dodając cukier. Serek mascarpone przekładam do miski lekko mieszam, dodaję ubitą śmietankę i delikatnie łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.
Krok 2 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto
3
WYKONANIE: biszkopt dzielę na cztery blaty. Pierwszy blat nasączam zimnym ponczem, smaruję kremem, przykrywam drugim blatem i postępuję tak ze wszystkimi blatami. Kremem smaruję również boki tortu. Na wierzchu tortu układam owoce, a boki dekoruję różową posypką.
Krok 3 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto
4
Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.
Krok 4 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 11.07.2016 08:21
Przepyszny;) idealny do kawy:)
Kasnaj 12.07.2015 09:36
pyszny przepis
Franciszek 07.01.2015 14:20
Pysznie wygląda
anemon 03.01.2015 09:29
Bardzo się cieszę, że Wam się podoba.
Gracer 27.12.2014 19:01
Świetny przepis
usmiech 05.12.2014 12:58
pięknie wygląda
cukiereczek 22.11.2014 13:26
jaki piękny i ten wysoki puszysty biszkopt
IlonaAlbertos 31.10.2014 22:41
Lubię takie ciasta.
turkus3 19.10.2014 18:46
uwielbiam torty z kremem mascarpone
mela25 05.10.2014 09:09
super torcik
Kluska_87 03.10.2014 20:28
apetycznie wygląda
Pani Domu 23.09.2014 13:08
wspaniały tort
Stenka 18.09.2014 18:08
smaczny torcik
Granita 17.09.2014 11:22
wygląda baaardzo zachęcająco
Malgorzata549 21.08.2014 08:18
pyszności :)
Misia13 17.08.2014 14:06
wygląda tak apetycznie ze az ochoty nabrałam ;-)
rutynka 14.08.2014 09:39
rewelacja! :)
gibli 13.08.2014 19:22
bardzo mi sie podoba ten torcik :)
oskar 09.08.2014 11:04
super muszę takiego zrobic
Pacia 07.08.2014 14:12
cudo-warto wypróbować-a biszkopt mega wysoki
ben-ka 04.08.2014 07:57
Ilekroć widzę Twój tort mam ochotę go skubnąć:)
Gracer 03.08.2014 10:46
śliczny jest
Allice 01.08.2014 19:07
piękny tort :)
usmiech 01.08.2014 09:48
fajnie wygląda
Klausia 24.07.2014 20:47
wygląda bardzo ładnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak