Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z lekkim kremem czekoladowym

5.0
(61)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
czekolada gorzka 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
śmietana kremówka 1/2 litra
serek mascarpone 500 gram
cukier puder 1 łyżka
czekoladowa posypka do dekoracji
róże z masy cukrowej do dekoracji
herbata 1/2 z cytryną
jajko 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z lekkim kremem czekoladowym

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, nie przerywając ubijania. Później dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm /boków formy niczym nie smaruję/ i przelewam do niej ciasto. W nagrzanym do 165*C piekarniku piekę 30 minut.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Krok 1 - Tort z lekkim kremem czekoladowym foto
2
Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
Krok 2 - Tort z lekkim kremem czekoladowym foto
3
MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie łączę z czekoladą i serkiem.
Krok 3 - Tort z lekkim kremem czekoladowym foto
4
WYKONANIE: biszkopt dzielę na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam zimną herbatą z cytryną, wykładam masę czekoladową. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam, a następnie rozsmarowuję krem. Nakładam trzeci blat, nasączam i rozsmarowuję masę czekoladową, również na bokach tortu. Dekoruję czekoladową posypką i różami zrobionymi z masy cukrowej.
*Tort przygotowuję na dzień przed podaniem i przechowuję w lodówce w pojemniku na ciasto.
Krok 4 - Tort z lekkim kremem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 28.04.2017 09:43
wygląda pysznie
Goya 21.03.2017 22:22
czekoladowy tort mój ulubiony
Ada-Gaba 06.01.2015 21:21
wspaniały tort
anemon 03.01.2015 09:28
Bardzo Wam dziękuję.
Gracer 27.12.2014 19:01
Świetny przepis
as28 11.12.2014 21:40
mniam mniam
as28 23.11.2014 20:35
fajny torcik
IZABELA29 17.11.2014 09:53
przepyszny torcik
ben-ka 21.10.2014 09:46
Pięknie się prezentuje,zjadłabym z chęcią.
berys18 09.10.2014 09:54
wspaniały tort
Granita 15.02.2014 12:26
wygląda znakomicie
Klausia 20.01.2014 20:40
świetny tort :)
kuklik 24.10.2013 14:17
smakowitości
alaaa 14.01.2013 22:05
ładny,czekoladowy to mój ulubiony
barbara11561 11.01.2013 22:56
przepyszny,też lubię z taką masą:)
SmacznaPyza 07.12.2012 16:36
dokładny przepis na domowy torcik
caralajna 28.10.2012 11:32
wygląda wspaniale
Grazyna0211 25.08.2012 18:31
tort wygląda bardzo okazale i myślę że jest pyszny
Elżbieta17 27.04.2012 21:48
pyszny taki domowy torcik:)
anemon 24.03.2012 09:32
Dziękuję Wam Wszystkim. caroline1983, nigdy nie wyglądają tak jak sobie zaplanuję, ale staram się i próbuję, najważniejsze, że są smaczne. Cieszę się z Twojej oceny i dziękuję.
caroline1983 23.03.2012 13:40
Twoje torty wygladaja pieknie
cooleczka 16.03.2012 15:06
pyszności
misia53 09.12.2011 15:31
Jak mogłam to przeoczyć....?
Rybciia 15.11.2011 17:57
pycha
IZABELA29 11.11.2011 09:54
przepyyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak