Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z pieczarkami i żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki
żurawina
karkówka bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczarkami i żurawiną

SKŁADNIKI:

karkówka b/k - 1kg,
pieczarki - 500g,
żurawina suszona - 75g,
cebula - 2-3 sztuki,
śmietana 30% świeża lub z kartonika - 500ml,
czosnek - 2-3 ząbki,
miód płynny - łyżka,
sól,
pieprz ziołowy Prymat,
pieprz świeżo zmielony,
musztarda miodowa - łyżka,
olej - 2 łyżki.

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pokroić na dość cienkie kawałki. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na grubsze plastry. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, z żurawiną oraz miodem. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć cebulę z pieczarkami, przyprawić je solą i pieprzem. W podłużnym naczyniu żaroodpornym ukladamy lekko ukośnie plaster karkówki, następnie kładziemy po kilka łyżek pieczarek z cebulą, następnie ponownie plater karkówki i pieczarki z cebulą. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Całość polewamy śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 09.10.2011 07:01
fajne pomysl
Katarzyna/kate1980 19.09.2011 20:18
z żurawina może być całkiem ciekawy przepis
Agnieszka_B 15.09.2011 20:49
Prezentuje się bardzo smacznie:)
smakowita 15.09.2011 11:12
smaczne danie
halinka1011 13.09.2011 18:26
smakowite
Magdalena67 13.09.2011 17:17
fajnie, że jest żurawina i miód, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak