Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbasa z jałowcem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 50 g
jałowiec 2 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz 2 łyżki
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
jelita wieprzowe cienkie
boczek 1 kg
majeranek 2 łyżki
królik 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbasa z jałowcem

Mięso wieprzowe (mieszane gatunki)mięso z królika i boczek skręcić przez maszynkę ,dodać sól peklową ,mielone ziarna jałowca i ziela angielskiego oraz majeranek,doprawić solą i pieprzem ,wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin .Następnie wyjąć mięso z lodówki,dolać wodę jeszcze raz wymieszać ,spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić ,mięsem napełniać jelita formując małe pętka .
Kiełbasę sparzyć i osuszyć ,można ją zostawić jako białą ,ale najlepsza jest wędzona i to dość długo ,aby troszkę się obsuszyła .
Przepis znalazłam w książce \"Współczesna kuchnia polska \"wydanie z lat 70 tych .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak