Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsem mielonym
2. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy cebulę oraz przyprawy (jak do mielonych kotletów) i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim olej, wrzucamy mięso i podsmażamy, gdy trochę odparuje wrzucamy puszkę pomidorów, dodajemy koncentratu pomidorowego aby zagęścić i przyprawy następnie wszystko razem gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut (można dodać odrobinę ketchupu do smaku albo soku pomidorowego).
4. W osobnym garnku roztapiamy masło, w miseczce mieszamy mleko z mąką i wlewamy do roztopionego masła, sos po jakimś czasie zacznie gęstnieć, dobrze mieć pod ręka odrobinę mleka aby w razie potrzeby rozrzedzić lub mąki aby zagęścić. Sos należy ciągle mieszać. Można dodać trochę żółtego sera oraz przypraw do smaku. Mamy gotowy sos beszamelowy.
5. Formę do pieczenia nasmarować masłem i wyłożyć makaronem do lasagne układając starannie jeden obok drugiego. Na makaron nałożyć warstwę sosu beszamelowego tak aby go zakryć (nie żałować). Następnie nakładamy warstwę mięsa i posypujemy żółtym serem. Na to nakładamy kolejną warstwę makaronu lasagne, ponownie smarujemy sosem beszamelowym i nakładamy warstwę mięsa posypując ją żółtym serem. Na wierzch ponownie nakładamy makaron lasagne i smarujemy go sosem beszamelowym.
6. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180stopni ) i zapiekamy ok. 30-40minut aż makaron zmięknie. Smacznego ;)