Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Guziki huzarów

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 szt.
masło 20 dag
żółtko surowe 2 szt.
cukier puder 2 łyżka
galaretka porzeczkowa 1 szt.
orzechy laskowe 8 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Guziki huzarów

Z mąki, orzechów, masła, cukru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie z ciasta odrywać małe porcje i ulepić kulki o średnicy ok. 2 cm. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem. W każdej kulce zrobić dołek trzonkiem drewnianej łyżki maczanej w mące.
Galaretkę podgrzać, a gdy będzie półpłynna małą łyżeczką wlewać do dołków.
Piec ok. 15 minut w 175 st. C (150 st. z termoobiegiem). Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.07.2012 21:19
apetyczne
cukiereczek 26.10.2011 09:01
do porannej herbatki i kawy rewelacyjne
iziona 21.10.2011 08:00
Podoba mi się ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak