Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołduny, inaczej kartacze

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 4 sztuki
czosnek 2 zabki
mięso mielone wołowe 35 dag
mięso mielione vwieprzowe 50 dag
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kołduny, inaczej kartacze

Z mięsem i jajkiem musimy wymieszać pokrojone w kostkę oraz rogzrane na tłuszczu czosnek oraz cebulke (2sztuki). 1/4 ziemniaków gotujemy w mundurkach, pozostałą zaś czyli 3/4 obrane ścieramy na tarce. Ziemniaki scierane musimy odcisnąć, ja to robię za pomocą woreczka służącego do robienia sera białego, mozna za pomocą pieluszki:) i następnie odstawiamy. Ciesz, która zlała nam sie do miseczki z ziemnaików musimy odlać, zaś skrobie dodajemy do ziemnaków startych, króre łaczmymy z tymi ugotowanymi ( oczywiście obranymi z mundurków. Wszytsko ze sobą mieszamy. Z tak powstałęgo ciasta musimy zrobić tzw. wałek do któego wkładamy farsz- czyli mięso i kleimy kołduny. Kołduny wrzucamy ostraznie do wrzącej wody i gotujemy około 45 minut. Z dwóch cebul które nam zostały- kroimy w ksotkę, podsmażamy na patelni by się zeszkliła. By polac nią gotowe kałbuny .

Ja lubie je pokroić w plasterki i moco przypiec:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 24.10.2015 14:26
pracochłonne, ale warto
Ewelina38 04.03.2012 12:16
uwielbiam kartacze z mięskiem i do tego wytopiony, chrupiący boczek.....
Wacław 14.02.2012 10:21
pyszne danie !
LuKaSz4761 20.12.2011 06:00
Rewelacyjnie
ziutula
ziutula 22.11.2011 13:32
smaczne kluchy...
Ania67 19.11.2011 09:01
pyszne są- przepadam za nimi
kanu83 15.11.2011 18:14
extra
Lidia6 13.11.2011 09:23
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak