Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos paprykowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. pokrojonej w drobną kostkę papryki (najlepiej kolorowej) 1,5
cebula 1
szkl. śmietany 18% 1/2
czubata łyżeczka mąki pszennej 1
łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% 2-3
łyżka masła 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sos paprykowy

Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryką zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 20.04.2012 11:13
Do kotletów to może być super.
SmacznaPyza 03.04.2011 19:58
Jolu, na przykład to takich niedużych kotlecików mielonych - obsmażam je a potem wrzucam do sosu i duszę chwilę razem
Jolanta40 03.04.2011 18:02
a do czego dodajesz taki sos ?
anecia04 19.08.2010 13:03
ja robię zdrowszę, beztłuszczową wersję z grillowanej papryki obieram skórę,dodaję czosnek, duzo pieprzu i miksuję blenderem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak