Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łyżka masła 1
czubata łyżeczka mąki pszennej 1
szkl. śmietany 18% 1/2
czubate łyżki siekanego koperku 2
bulion warzywny 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:
sok z cytryny kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek i już nie gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 02.05.2012 11:54
wygląda pysznie, uwielbiam koperek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak