Przepis i sposób przygotowania na: Sos węgierski do placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane z sosem węgierskim - ko ich nie lubi! To świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowując sos węgierski macie pewność, że każdy będzie najedzony i dla każdego wystarczy dokładki. Jeśli przygotowujecie sos, musicie pamiętać o wrzuceniu mięsa na rozgrzany tłuszcz, tak by mięso dobrze się przysmażyło i nabrało wyjątkowego smaku, który następnie przejdzie do przygotowywanego sosu. Jeśli naszła Was ochota na placki ziemniaczane z sosem węgierskim - koniecznie sięgnijcie po ten przepis!
1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w półplasterki lub piórka. Marchewkę ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy.
2. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, podsmażamy na nich wieprzowinę i przekładamy ją do garnka z niewielką ilością gorącej wody.
3. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i 2/3 papryki. Podlewamy wodą i chwilkę dusimy.
4. Zawartość patelni przekładamy do mięsa i dusimy około 30 minut wraz z zielem, pieprzem i liściem. Następnie dodajemy pozostałą paprykę i po 5- ciu minutach zaprawiamy zawiesiną z mąki. Doprawiamy do smaku wedle uznania.