Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowiec
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( 7 jaj). Następnie ubijamy białka z 7 łyżkami cukry, dodawać kolejno żółtka. Dodajemy makę, proszek i kakao. Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni.
KREM ŚLIWKOWY: Rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy czekoladę mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy namoczone śliwki. Jeśli asa jest za gęsta dodać 2 łyżki śmietany.
MASA BUDYNIOWA: Z 0,5 l mleka odlewamy trochę, aby rozmieszac mąkę. Do reszty mleka dodajemy 4 zółtka i 10 dag cukru. Ubijamy, a następnie podgrzewamy. Gdy będzie dobrze ciepłe dodać rozpuszczoną mąkę, na końcu dodajemy trochę alkoholu.
Na upieczony biszkopt nakładamy masę śliwkową, a na wierzch masę budyniową.