Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione z jabłkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1-1,5 szklanki
kwaśna śmietana 18% 4-5 łyżek
masło 4-5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
jabłko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione z jabłkiem

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając - ciasto ma być gęste. Jabłko umyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w drobniutką kostkę albo można zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać kawałeczki do ciasta, dokładnie wymieszać.
Łyżkę maczać każdorazowo we wrzątku, nabierać nieduże porcje ciasta i kłaść je do wody. Zamieszać aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 3-5 min., odcedzić. Bułkę tartą zrumienić lekko na suchej patelni, dodać masło, wymieszać. Kluski polać masłem z bułką, posypać cukrem i jeśli ktoś lubi także cynamonem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 03.04.2012 23:52
bardzo fajny
iknkirke 07.12.2010 11:42
wypróbuję
Dorota71 22.09.2010 13:03
mniam
IZABELA29 25.08.2010 10:39
zjadło by się chyba sobie zrobię .
Ewa104 20.08.2010 18:54
Bardzo lubię takie jedzonko.Proste, niedrogie a pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak