Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - orzechowe

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
cukier
mąka
kakao
proszek do pieczenia
orzechy mielone
miód
mleko
margaryna Kasia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - orzechowe

Składniki na biszkopt:
# 7 jaj
# 1 szklanka cukru
# 5 łyżek mąki
# 1 łyzeczka proszku do pieczenia
# 2 łyzki kakao

Skladniki na ciaso orzechowe:
# 20 dkg zmielonych orzechów
#1 szklanka cukru
# 5 białek
# 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
# 1 łyżka miodu
# 1 łyżka mąki pszennej
#1 łyzeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem\"
# 1/2 l mleka
# 5 żółtek
# cukier waniliowy
# 1 szklanka cukru
# 30 dkg margaryny Kasi
# 2 łyżki kakao
# 2 łyżki budyniu waniliowego
# 1 czekolada ciemna
# trochę spirytusu



Wykonanie biszkoptu.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , pozostałe składniki delikatnie wmieszać łyżką i wylać na przygotowaną formę (tradycyjną blaszkę). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku a po wystudzeniu przekroić na pół.
Następnie przygotować placek orzechowy. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać miód , przechy i pozostałe składniki, wymieszać i upiec w takij samej formie jak biszkopt.Teraz wykonać krem . 5 żółtek ubić z cukrem na puszysty krem . 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać budyń. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka wlać drugie mleko zagotować mieszająć aż powstanie gęsty budyń( nie musi być bardzo gęsty).Następnie utrzeć margarynę , dodać kakao i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzony budyń. Na końcu dodać ze 3 łyżki spirytusy i wkręcić rozpuszczoną czekoladę(niekoniecznie).przekładać placki w kolejności : biszkopt +masa+placek orzechowy+ masa +biszkopt. Wierzch polać polewa.Najlepiej smakuje na następny dzień i póżniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lolo1982 19.12.2022 16:08
Witam.. czy można prosić o wymiar blaszki?
IZABELA29 22.08.2013 13:21
pysznie wygląda
caralajna 19.08.2013 07:52
wszystko co najlepsze w jednym kawałku ciasta :)
RenataZ-et 13.06.2013 21:52
wygląda bardzo zachęcająco
adagio 13.02.2013 12:46
biszkopt wyszedł bardzo lekki, korzystam od kilku lat z jednego przepisu na biszkopt i właśnie go zmieniłam na pani przepis jest rewelacyjny - a temperaturę dałam 200 bo bałam się by mi nie opadł - wyszedł super
misia53 12.02.2013 16:49
adagio, dziękuję za miły komentarz ale jestem zdziwiona ,że w tak wysokiej temperaturze piekłaś biszkopt - przeważnie piekę w 180*C
adagio 12.02.2013 15:55
ciasto godne polecenia ... biszkopt piekłam w nagrzanym piekarniku - 200 stopni / 25 minut, placek orzechowy 180 stopni / 25 minut ... naprawde polecam to ciasto
berys18 13.12.2012 11:12
bardzo smakowicie sie prezentuje
cooleczka 26.11.2012 19:39
roboty sporo, ale warto :)
pierniczkowo 01.10.2012 09:53
uwielbiam takie wilgotne i czekoladowe ciacha:)
rutynka 18.08.2012 13:33
musi być pyszne:)
IZABELA29 17.07.2012 11:02
pyszne takie lubię .
Anna169Hosz 21.05.2012 10:08
Apetycznie wygląda, musi wyśmienicie smakować.
alaaa 14.04.2012 20:08
rewelacyjne
jozefinach 04.04.2012 19:14
Pychota.
Wacław 01.04.2012 08:46
pyszne
barbara11561 31.03.2012 09:21
przepysznie wygląda
bursztynek 30.03.2012 23:20
wygląda baaardzo apetycznie!
Aneta41 29.02.2012 20:31
mmmmm ale bym zjadła!!!
Dorota59 15.02.2012 15:38
chętnie bym skosztowała tych pyszności
Ewa104 03.02.2012 10:38
Jaki wypas Misiu! Ale wodzisz na pokuszenie.
Magdalena1110 20.01.2012 20:52
wyśmienite
Katarzyna/kate1980 13.01.2012 20:02
jakie boskie
Agnieszka_B 12.01.2012 10:13
Zniewalające ciacho!
kasiaw 06.01.2012 12:03
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak