Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka Doroty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
masło 1 kostka
jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
proszek do piecz 1 łyżeczka
kasza manna 1 łyżka
jabłka prażone 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka Doroty

Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło i jajka. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na 3 części. Schładzamy. 2 z 3 części ciasta wykładamy na dnie brytfanki i obsypujemy kaszą manną. Na spodzie z ciasta układamy warstwę jabłek. Na wierzchu układamy rozwałkowaną lub startą na tarce ostatnią część ciasta. Pieczemy ok 40-50 min w 180st bez termoobiegu za to z włączoną grzałką na górze i dole piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak