Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz z ciasta francuskiego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 500 kg
jabłka 1 kg
cukier 6 łyżek
cukier wanilinowy
rodzynki 50 g
cynamon 1 łyżeczka
orzechy laskowe
żółtk0

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz z ciasta francuskiego

Farsz: Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym podsmażyć, tak aby się rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przygotowanie ciasta: Blachę wysmarowac margaryną Kasia i posypać bułką tartą. Ciasto rozkładamy najlepiej już na przygotowanej blaszce. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Boki każdego płata nacinamy w paski pod kątem ok. 30 stopni, tak aby można je było zawinąć do środka. Na środku ciasta układamy łyżkę farszu jabłkowego i pleciemy warkocz. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy orzechami laskowymi. Warkocze pieczemy ok. 25 min. w temp. 180C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 16.01.2012 17:17
rumianiutkie te warkocze
1j1o1l1a1 16.01.2012 12:48
smakowite :)
caralajna 16.01.2012 09:50
ładne jak z cukierni
agnieszka214 16.01.2012 08:23
pieknie wyglada
freekate 16.01.2012 05:51
fajne, wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak